YAZARAK RAHATLAMA

YAZARAK RAHATLAMA

Üzerinizde duygusal yük oluşturan olaylar belirli bir süre sonra zihinsel ve fiziksel sağlığınızı riskli durumlara sürükleyebilir. Fakat buna karşı bir panzehir var. 

YAZMAK…

YAZARAK DIŞA VURUN

“Bütün sıkıntıların, içe atılan, ifade edilmeyen duyguların bir şekilde dışavurumu şart... Duygularla yüzleşmenin ve olumsuz duyguları zayıflatmanın en kestirme yolu onları bir şekilde ifade etmektir. Mesela kötü bir evliliği nihayet son erdirmeye karar vermişsinizdir diyelim. Bu kararı almak uygulamaya sokmak ve sonrasındaki geçiş dönemi size oldukça stresli, gerilimli bir süreç yaşatabilir. Geçici bir stres, gerilim olsa da sağlığınız için risk oluşturabilir. İçeride dönüp duran duyguları ifade etmek, dışa vurarak gerektiğini her zaman söylüyoruz ve fakat bunun etkili yollarından biri de yazmak... Bu endişeleri ve korkuları anlatı yazılarıyla dışa vurmak, uzun vadeli zararları önlemeye bir terapist kadar yardımcı olabilir. Eğer bir şey kafanızda kalırsa ve bunu tekrar etmeye devam edersiniz, kendinizi yiyip bitirirsiniz. Ama kalemi sayfaya koyduğunuz zaman içinizdeki kemirgenlik yok olacaktır.

                                                                   Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak

YAZARAK TERAPİNİN BİLİMSEL KANITLARI

Yeni Zelandalı araştırmacılar, yaşları 64 ile 97 arasında değişen sağlıklı yaşlılar arasında biyopsi ile ilgili bir çalışma yürüttü. Kontrol grubundan olgusal günlük aktiviteler veya bulundukları odanın durumu hakkında mümkün olduğunca çok yazması istenildi. Deney grubuna geçmişten gelen travmatik, tedirgin kişisel deneyimleri hakkında yazmaları için talimat verildi. Her iki grup da üst üste üç gün boyunca 20'şer dakika yazdı. Ardından, sırayla üzücü olayları hatırlayarak ortaya çıkan olumsuz duygulara izin vermek için, bilim adamları biyopsi yapmayı iki hafta geciktirdi.

Sonrasında biyopsi gerçekleştirildi ve iyileşmeyi izlemek için denekler 21 gün boyunca izlenmeye devam edildi. Deney grubunun yüzde 76’sı tam 11 günde iyileşti. Kontrol grubundan aynı sürede iyileşenlerin sayısı ise sadece yüzde 42 oldu.

Şekillenen sorular arasında en önemlisi, yansıtıcı yazmanın böyle kısa bir sürede nasıl bu kadar yardımcı olduğu idi.

Duygusal ifade yoluyla yazma stres düzeyini düşürüyor.

Çalışmanın yazarlarından, Elizabeth Broadbent, derinden etkili ve üzücü bir olay hakkında yazmanın, deneysel katılımcılara duygularını daha mantıklı düşünmelerini sağladığını ve bunun da bahsi geçen olayları çevreleyen stresi azalttığını vurguluyor.

Tıbbi durumları ne olursa olsun, sağlık düzeylerinin iyileştiği görüldü 

Yazmanın sağlığa dair faydaları bu araştırmayla sınırlı değil. Austin Teksas Üniversitesi'nde Psikoloji Profesörü Dr. James Pennebaker, yaklaşık 20 yıldır ifadesel yazarlığı çalışmalarının odak noktasında tutuyor. Dr. Pennebaker bu metodolojiyi halka sevdirmeye ve uygulama aşamasına getirmeye çalışan ilk isim oldu. 

Kendilerini yazarak ifade eden insanlar hastalıklarını daha az problem ediyor ve daha çabuk iyileşiyor.

Artriti olan hastalar, HIV / AIDS, kanser, astım ve kistik fibrozdan muzdarip olanlar günün 15-20 dakikasını yazmaya ayırdıklarında büyük gelişmeler kaydediyor. Düşüncelerini daha iyi organize edebiliyor ve geçmişten daha kolay kurtuluyorlar.

Dr. Pennebaker’a bu yaklaşımın neden bu kadar iyi çalıştığı defalarca soruldu. Yaptığı bir röportajda, konuya dair “Duygusal ayaklanmalar hayatımızın her parçasına dokunur... 

Yazmak bize odaklanmak ve deneyimlerimizi düzenlememiz için yardımcı olur” dedi.

Bu bilgilerden bazıları gerçek olamayacak kadar iyi görünüyor olabilir. Kişisel derin duygu ve düşünceler hakkında yazmak gerçekten de vücudun hastalık ya da yetersizliğe verdiği tepkiyi değiştirebilir mi? Kulağa inanılmaz hatta biraz sihirli gelse de kanıtlar ortada ve bu zihinsel-duygusal terapi 1999 yılından bu yana insanların yaşamlarını iyileştiriyor. 

 Yazma gücü sayesinde, kendinizi daha az stresli hissedecek, geçmişinizle daha barışık olacak ve hatta fiziksel olarak çok daha güçlü hissedeceksiniz. Yazmak sadece keyifli bir aktivite değildir, refah düzeyinizi değiştirebilir!

 

 

KANITLANMIŞ SONUÇLAR

Meme Kanseri Hastalarında Olumlu Sonuçlar

Kansas’ta yapılan bir başka çalışma ise meme kanseri olan kadınlar üzerinde  yapıldı. Duygularını yazıya döken kadınların daha az sıkıntıyla karşılaştığı ve doktor ziyaretlerinde azalma olduğu tespit edildi.

Elbette bu bulgular yazı yazmanın kanseri önlediği anlamına gelmiyor.Ancak yazı yazmanın kişiyi rahatlattığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği inkar edilemez.

Bu Etkinin Sırrı Ne?

 

Peki yazı yazmak, duyguları kağıda dökmek nasıl ruhani ve fiziksel olarak rahatlamamızı sağlıyor?

Bilim insanları uzun süre bunun sebebinin kişinin içerisinde tuttuğu duyguları boşaltmanın verdiği iyi hissetme halinden kaynaklandığı düşünülüyordu. Ancak Pennebaker’ın kişilerin duygularını ifade etmek için kullandığı dili incelemesi bu sorunun cevabının değişebileceğini ortaya koydu.

Çünkü 4 yazı yazma etkinliğinde de kişilerin duygularını aktarmak için kullandığı dil değişmişti.

Kişiler ilk başlarda “ben” kelimesini kullanırken, sonraki yazılarında “o” zamirini kullanmaya başlıyorlar. Bu da kişilerin kendi yaşadıkları şeyi kabullenmeye başladıklarını gösteriyor. Katılımcılar aynı zamanda çünkü kelimesini sıklıkla kullanarak, yaşadıklarına anlam kazandırmaya çalışıyorlar.

Fakat bunun altında başka bir şeyin de yatabileceğini gösteren ilginç bir veri de var. Üzücü bir olayı hayal edip onun hakkında yazmanın da yaraları hızlı iyileştirici etkisi olduğu görüldü. O halde, belki de etkili olan şey insanın başına gelmiş üzücü bir olayla baş etmesinden ziyade, kendi duygularını düzenleme yolu bulmasıdır.

 

Yaralar Daha Kolay İyileşiyor

 

Nottingham Üniversitesi’nden Kavita Vedhara ve Yeni Zelanda’daki ekibi 120 sağlıklı denek ile bir deney yaparak bir kısmından üzücü bir olayı, diğerlerinden de bir önceki günü nasıl geçirdiklerini yazmalarını istedi. Bunların kollarında açılan küçük biyopsi yaralarının, üzücü olayı anlatan kişilerde çok daha hızlı iyileştiği görüldü. Yazma işleminin yara öncesi veya sonrası olması iyileşme sürecini değiştirmiyordu.

Yazı yazmanın gerçekten etkili olup olmadığı üzerine daha fazla çalışılma yapılması gerektiği kesin. Ancak şimdilik elimizdeki veriler yazı yazmanın kesinlike olumlu bir etkisi olduğunu kanıtlamak için yeterli.

                                                        WWW.HABERTURK.COM

                                                              

YAZARAK RAHATLAMA

HABERDAR OLUN

Etkinliklerimizden ve yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi kaydedin